Obľúbené 0 Porovnanie 0

Vinobranie 2019: Ochutnajte lokálnu produkciu

Koncom leta začína ďalšie obľúbené obdobie roka – vinobranie. Pozrite sa na naše tipy, ako naložiť s čerstvým hroznom aby nezhnilo, s burčiakom, aby ste nemali vymaľovanú kuchyňu a s vínom, aby ste si ho naplno vychutnali.

Obsah – Vinobranie 2019: Ochutnajte lokálnu produkciu.

  1. Zber vínneho hrozna
  2. Skladovanie vínneho hrozna
  3. Skladovanie burčiaka
  4. Skladovanie vína
  5. Servírovanie vína
  6. Kam na vinobranie?

Zber vínneho hrozna

V našich zemepisných šírkach je doba zberu hrozna väčšinou od polovice augusta až do začiatku septembra. Konkrétny termín sa potom odvíja od odrody hrozna, obsahu cukru a mnoho ďalšieho.

Pokiaľ máte hrozno na záhrade, určite už viete, kedy nastáva jeho čas. To už len stačí vziať nožnice a čerstvé hrozno čo najrýchlejšie dopraviť do chladničky.

Skladovanie hrozna

Či už máte hrozno z vinohradu alebo ho kúpite v obchode, je potreba ho správne skladovať, aby nezhnilo. Základom je samozrejme mať čerstvé hrozno so zelenými stonkami, ktoré nie sú cítiť po kvasení, ani na nich nie je vidieť žiadnu pleseň alebo hnedé škvrnky.

  1. Pokiaľ sú trsy hrozna pomerne tesne naskladané na sebe, odstrihnite časti trsov, aby nezačali hniť.
  2. Hrozno neumývajte a hneď ako ho donesiete domov, dajte ho do čistej krabičky alebo do uzatvárateľného sáčku.
  3. Hrozno dajte na najchladnejšie miesto chladničky, ideálne do priehradky s aktívnym modrým svetlom, alebo do zóny EverFresh+, kde vydrží kľudne až 3 týždne.

SK 01-Aktivni-modre-svetlo

Chladničky s aktívnym modrým svetlom môžete vyberať tu.

SK 02-EvereFresh

Chladničky s priehradkou EverFresh+ môžete vyberať tu.

Skladovanie burčiaka

Ideálny tip na skladovanie burčiaka je vypiť ho hneď.😉 Ak ho predsa len chcete uchovať, najlepšie je to v chladničke vo dverách nastojato, kde sa spomalí jeho proces kvasenia. Aj tam ale počítajte s tým, že sa budú uvoľňovať bublinky oxidu uhličitého, takže ho nechávajte v  plastovej fľaši a nechajte povolené viečko, alebo ho pravidelne povoľujte. Takto v chladničke vydrží maximálne dva dni.

A ako burčiak prepraviť, aby ste nemali „vymaľované“ auto ako vo filme Bobule? Určite by mal byť v plastovej fľaši alebo kanistri s jemne povoleným viečkom a pravidelne robte prestávky na vyfúknutie oxidu uhličitého. Keď viečko povoľujete, robte to pomaly a opatrne, aby vám burčiak v ruke nevybuchol.

Skladovanie vína

Na rozdiel od burčiaka by sa mali vínové fľaše skladovať naležato. Dôvod je ten, aby nevyschla korková zátka a víno sa neskazilo vniknutím vzduchu. Dôležitá je tiež stála teplota a obmedzenie pachov a plesní v dosahu; o to sa v chladničkách Beko stará napríklad antibakteriálne tesnenie či filter IonGuard.

SK 03-Skladovani-vina

Pozrite sa tu na chladničky Beko s multizónou.

Servírovanie vína

A teraz prichádza na rad obľúbená konzumácia. Aby víno správne rozvinulo svoju chuť a vy ste si ho mohli naplno vychutnať, je potreba vybrať poháre podľa druhu vína a víno nachladiť na správnu teplotu.

Ohľadne výberu skla platí, že menší objem pohárov je vhodnejší na biele vína, pretože sa víno vo vnútri tak neotepľuje. Naopak väčšie poháre sa používajú na vína červené, pri ktorých je dôležité ich okysličenie, čo väčší povrch pohára umožňuje. Špecifický tvar pohára na šumivé vína zas nechá vyniknúť ich perlivosť a úzke hrdlo pomáha nazhromaždeniu aromatických látok.

SK 04-Servirovani-vina

Kam na vinobranie?

Všetku teóriu už poznáme a teraz prichádza otázka, kde to vyskúšať prakticky? Na vinobraní! Tie sa konajú v priebehu septembra prevažne vo vinohradníckych oblastiach na západe Slovenska. Pozrite sa nižšie na našu mapu, aké vinobranie máte najbližšie a vyskúšajte, čo ponúka lokálna produkcia.