Obľúbené 0 Porovnanie 0

Ako na grilovanie?

Základom každej grilovačky by mala byť dobrá partia ľudí, výber poctivých surovín a ich správne skladovanie pred spracovaním. S výberom osadenstva grilovacej akcie vám asi neporadíme, ale máme pár tipov, ako potraviny uchovať a pripraviť, aby hosťom chutilo. Taktiež vám poradíme, kde si príjemne pogrilovať alebo poopekať v mestách, keď nevlastníte záhradku ani terasu.

Obsah – Grilovanie

  1. Suroviny na grilovanie
    1. Skladovanie surovín
    2. Marináda na grilovanie
    3. Grilované mäso
    4. Grilovaná zelenina
    5. Grilovaný syr
    6. Prílohy ku grilovaniu
  2. Grilovanie bez vyhadzovania
  3. Grilovanie v Bratislave a Košiciach

Suroviny na grilovanie

Výber surovín radšej nenechávajte na poslednú chvíľu, nech máte čas vybrať tie kvalitné a poctivé a nemusíte brať to, čo ostane v supermarkete. Pokiaľ ste mäsožravci, vyberajte mäso z osvedčených zdrojov (mäsiari, slovenskí farmári). Pokiaľ mäsu neholdujete, alternatív je niekoľko – grilovaná zelenina, tofu, grilovaný syr, huby či rôzne vegetariánske a vegánske pochúťky, ktoré zoženiete už aj v bežných obchodoch a chutia naozaj skvele. Alebo to skúste s ananásom a melónom 😉.

Viete, že ogrilovať môžete napríklad aj ananás alebo vodový melón?

Skladovanie surovín

Nielen pred grilovaním by ste mali dať pozor, kde uchovávate nakúpené potraviny. Správny spôsob skladovania môže totiž značne predĺžiť ich čerstvosť a ovplyvniť ich chuť. A keď už si dáte tú prácu a vyberiete kvalitné, dobré potraviny, bola by škoda, keby skončili tam, kde nemajú.

Nakuknite do svojej chladničky a skúste ju porovnať s naším nákresom, ako by to v nej malo vyzerať 🙂.

Skladovanie surovín v chladničke

Marináda na grilovanie

Vyhnite sa radšej všetkým predpripraveným marinádam a grilovacím omáčkam. Často obsahujú plno chémie, soli, umelých aróm, ale aj cukru. S ním si jednak moc nerozumie naša línia, ale tiež sa veľmi spáli a povrch vašej dobroty by mohol dopadnúť ako uhlík brikety. Marinádu si preto pripravte vlastnú, nie je to žiadna veda, a navyše si ju zakaždým môžete namiešať podľa chuti a inak.

Ako na marinádu?

Grilované mäso

Dobré grilované mäso chce len čas a chladničku 😉.

Ako na grilovanie mäsa?

Grilovaná zelenina

Grilovaný baklažán alebo cuketa, to je normálka. Ale skúšali ste už grilovaný karfiol alebo batáty? Väčšie ružičky rozkrojte na polovicu, batáty nakrájajte na plátky, všetko osoľte a potrite olivovým olejom. Ogrilujte z každej strany 2-3 minúty, a nakoniec prelejte zálievkou z citrónovej šťavy a kôry, olivového oleja a nasekaného koriandra. Keby bol problém s koriandrom, hodí sa aj hladkolistý petržlen 😀.

Grilovaný syr

Okrem obľúbeného hermelínu môžete ogrilovať aj balkánsky syr, oštiepok a nielen vegáni tofu. Rozmiešajte v kvalitnom oleji obľúbené korenie alebo bylinky, zmesou potrite syr, zabaľte ho do alobalu a šup s ním na gril.

Prílohy ku grilovaniu

Čerstvá zelenina, nakladačky, dobré pečivo, to je klasika. Čo ale skúste, je vymeniť kupované dipy a dresingy, ktoré sú často založené na majonéze, alebo hektolitre oleja. Chutnou alternatívou kupovaných dipov môže byť ten domáci z kyslej smotany, jogurtu, alebo salsa z paradajok a avokáda.

Ako na jednoduchý a rýchlý domáci dip?

Grilovanie bez vyhadzovania

Máte grilovačku za sebou a zostalo vám grilované mäso alebo grilovaná zelenina? Rozhodne nič nevyhadzujte a prebytky zužitkujte!

Čo so zbytkami z grilovačky?

Grilovanie v Bratislave a Košiciach

Takže suroviny máme a teraz to miesto. Chata, chalupa, záhrada domu, alebo kemp, tam všade je to bez problémov. Ale ako vo väčších mestách ako Bratislave a Košiciach, keď bývate v byte a nemáte ani terasu? Našťastie pribúda miest, kam si môžete priniesť gril, alebo kde si urobiť ohník. Sú medzi nimi obľúbené bratislavské lokality ako Mlynská dolina pozdĺž potoka Vydrica, Kačínska dolina pozdĺž potoka Bystrička, Partizánska lúka, Dlhé lúky, Drieňovské lúky, Kačín, Červený kríž a horáreň Krasňany, alebo tie košické, a to Horný a Dolný Bankov, Alpinka, Furča a Ťahanovský lesík.