Dozreli sme na uhorkovú sezónu
Uchovajte si leto na zimu – zavarte ho, zmrazte alebo usušte!
Okrem kúpania, opaľovania a dovolenky je leto taktiež časom úrody, jej zberu a zavárania. Pod zaváraním si možno predstavíte kopec práce, ale aj to už ide urobiť rýchlejšie než za dôb našich babičiek a netráviť dovolenku v kuchyni. Pozrite sa, akým spôsobom môžete uchovať plody leta, ktoré budú v zime drahocenným pokladom.
Dozreli sme na uhorkovú sezónu – Obsah
Kedy na zber úrody?
Každé ovocie dozrieva inokedy. Pozrite do nášho kalendára, kedy čo rastie a kedy by ste mali byť pripravení s košíkom a bedničkami.
Kam na zber úrody?
Máte záhradu? Tak o zdroj, čo do zaváracích pohárov, máte asi postarané. Keď záhrada nie je, skúste sa popýtať príbuzných a známych. Často sa v okolí nájde niekto, kto nevie, čo s nadbytkom úrody, a ktorá by inak vyšla navnivoč.
Pokiaľ nie je ani záhrada, ani úroda u príbuzných a známych, ostáva ovocie kúpiť. Našťastie nemusíte bežať do supermarketu a nakupovať drahé ovocie z dovozu, pretože Slovensko má plno pestovateľov a farmárov, ktorí predávajú poctivé a chutné ovocie za prijateľné ceny. Tých ľahko nájdete na internete, alebo v rôznych online bazároch, kde je výhoda, že inzerujú aj malopestovatelia.
Obľúbené sú tiež samozbery. Tam si ovocie nazbierate sami za príjemnejšiu cenu, vopred ochutnáte, čo kupujete, a ešte sa prevetráte na čerstvom vzduchu. Najrozšírenejší je samozber jahôd.
Čo s tým?
Čo môžete, zjedzte. Nie je nič lepšie než čerstvé ovocie a zelenina, a navyše keď je z vlastného zdroja v podstate v bio kvalite. Skúste smoothie z čerstvého ovocia, domáce nanuky alebo studené polievky. S prebytkami potom môžete naložiť rôzne – zavarte ich, zmrazte, alebo čo ide, usušte.
💡Tip na rýchle spracovanie ovocia
Nejlepšie smoothie robí vákuový mixér TBV 8104 BX, ktorý mixuje bez prístupu vzduchu, takže si ovocie a zelenina zachová svoju farbu a lepšiu chuť. Na ovocnú ľadovú triešť je zas odborník výkonný mixér TBS 2164 X.
1. Očistite, nakrájajte
Na začiatku najprv ovocie a zeleninu poriadne očistite. Odstráňte stopky, kôstky, jaderníky a odrežte obité časti. Plody, ktoré jsou nahnité, vyhoďte. Pri zaváraní by mohli pokaziť celú dávku a zaváranina by mohla začať plesnivieť.
Tip na rýchle umývanie uhoriek 😄
- Špinavé uhorky dajte do práčky.
- Zvoľte šetrný program, napr. Vlna, Jemné alebo Ručné pranie a nastavte teplotu prania a otáčky na minimum. Prací prostriedok nedávajte 😅.
- Po skončení programu vyberte čisté uhorky.
❗️Nebojte sa, skúsili sme to a fakt to funguje! Nižšie nájdete fotky⬇️
3. Zmrazenie
Očistené, nakrájané plody dávajte vždy do čistej krabičky alebo sáčku, ktoré sú vhodné do mrazničky. Pokiaľ budete mraziť väčšie množstvo surovín, určite sa hodí funkcia Fast Freeze, ktorá zmrazí suroviny rýchlejšie, a tým lepšie zachová ich chuť, farbu a konzistenciu.
Na kvalitu a chuť zmrazených plodov má tiež vplyv tvorba námrazy. Predsa len čerešne obalené vo vrstve ľadu moc na bublaninu po rozmrazení nebudú. Ideálne sú preto chladničky bez tvorby námrazy, napríklad chladničky NeoFrost™.
A čo všetko sa hodí do mrazničky a ako suroviny pred tým prípadne upraviť?
4. Sušenie
Bylinky a huby sa dajú usušiť len tak na plechu napríklad v spálni, s ostatným pomôže rúra. Je to síce na dlhšie, ale výsledok sa s kupovaným sušeným ovocím plným cukru nedá porovnať.
Ak nechcete nastavovať na rúre sušenie manuálne, pozrite na našu rúru BIDM 15500 XDS s programom na sušenie, ale aj zaváranie či kysnutie cesta.
Takže teória by bola. Teraz tá prax. Pretože než príde zima, vy si budete môct v kľude načať svoju zaváraninu, dať si jahody so šľahačkou a spríjemniť si dlhé tmavé večery spomienkou na leto plné slniečka.